...

Felsefe Bölümü

“İnsana Felsefeyle Bakmak” Konulu Konferans
18/04/2018

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından ‘Felsefe Konferansları’ çerçevesinde ikincisi gerçekleştirilen “İnsana Felsefeyle Bakmak” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Levent BAYRAKTAR davetli konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Balaban, Felsefe Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Faruk MANAV, Felsefe Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Oya Esra BEKTAŞ ve akademik personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansın açılış konuşmasını Felsefe Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Faruk MANAV yaptı.

Manav, yeni kurulan bir bölüm olarak ileriki dönemlerde felsefî bir gelenek inşa etmek adına sorumluluklarının farkında olduklarını belirterek, bölge coğrafyası göz önüne alındığında, Kapadokya Felsefe Okulu’ndan Hünkâr Hacı Bektaş Veli’ye kadar önemli filozof ve düşünürlerin bıraktığı mirasın da ayrıca bilincinde olduklarını belirtti. Bu gibi faaliyetler aracılığıyla, bölüm öğrencilerinin bilgi donanımlarını arttırmanın yanında, felsefenin sadece felsefe bölümü ile sınırlı olmadığını gösterebilmeyi ve bir felsefe bilinci geliştirebilmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca dinleyicilere ve sağlanan olanaklar için de üniversitemiz yönetimine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Levent BAYRAKTAR ise konuşmasında evrende var olan varlık türleri arasında üstün bir konuma sahip olan insanın bu üstünlüğünün diğer varlıklar üzerinde bir tahakküm kurmak anlamına gelmediğini belirtti. Çünkü insanın sahip olduğu üstünlüğün aslında sahip olduğu ve yarattığı değerler olduğunu ve bu değerlerin de onu bir kültür varlığı yaptığını ifade etti. Bu manada felsefenin kültürün bilinci olduğunu dolayısıyla felsefe ile kültür üretemeyen bir bireyin ve toplumun kültüründen de söz edilemeyeceğini belirtti. Kültüre felsefe ile bakmanın insana felsefe ile bakmanın eşdeğer olduğunu ve insanın ontolojik varlığının büyük göstergesinin kültür olduğunu söyledi.

Bayraktar, insanın insan olmasının en belirgin özelliğinin şahsiyet oluşturan ve kendi yaşamını kurgulayan bir varlık olduğunu vurgulayarak, bu konuda felsefenin işlevinin önemine değindi. Bu bağlamda felsefenin sadece felsefecilerin değil, tüm insanların şahsiyet oluşumunda önemli bir role sahip olduğunu belirterek, insanın kendi özgürlüğünü ve sorumluluğunu alabilen bir varlık olduğunu ifade etti. Ardından dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Bayraktar, konuşmasını dinleyicilere teşekkür ederek sonlandırdı.

Konferans sonunda, Felsefe Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Faruk MANAV konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Levent BAYRAKTAR’a plaket ve Avanos işi bir tabak takdim etti.