Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından ‘Felsefe Konferansları’ çerçevesinde ilki gerçekleştirilen “Geçmişten Günümüze Türk-İslâm Dünyasında Felsefe: Genel Bir Bakış” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Bingöl Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Fegani BEYLER davetli konuşmacı olarak katıldı.
Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezi Mustafa Hayri Efendi Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nur TEKMEN, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar DURMUŞ, Felsefe Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Faruk MANAV, akademik personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansın açılış konuşmasını Felsefe Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Faruk MANAV yaptı.
Manav, 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alarak eğitime başlayan Felsefe Bölümü’nün bu gibi faaliyetler aracılığıyla Felsefe konusunda bir farkındalık oluşturma amacında olduğunu, bundan sonraki süreçte de akademik kapsamlı faaliyetlerin devamının geleceğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Dr. Öğretim Üyesi Fegani BEYLER ise İslâm dünyasında felsefenin ortaya çıkışını hazırlayan nedenlere değinerek, Türk-İslâm dünyasının özellikle Antik Yunan Felsefesinin temel eserlerinin tercümeler yoluyla kazandırılmak suretiyle felsefe ile tanıştığını belirterek, tanışma sürecinde Beyt’ül Hikme’de yapılan çalışmaların da oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Türk-İslâm dünyasında felsefenin yalnızca tercümelerden ibaret olmadığını, tercümeler dışında başta Dehriyye, Tabiiyyûn ve Meşşâiyye gibi felsefî ekollerin ve ilk İslâm filozofu olarak kabul edilen el-Kindî’nin, bir rasyonalist olarak Ebû Bekir er-Razî’nin, Farabî, İbn Sîna, İbn Rüşd gibi filozofların oldukça özgün felsefe çalışmalarının olduğuna da dikkat çekti.
Türk-İslâm dünyasında felsefeye karşı başlangıçta herhangi bir olumsuz tavır ya da düşüncenin aksine önemli bir hoşgörü ortamının bulunduğunu ifade etti. Ancak buna rağmen, literatürden bilindiği üzere felsefenin politeist bir ortamda doğmuş olması, Antik Yunan Felsefesinin klasik eserlerini çevirenlerin büyük oranda Hristiyan ya da ateist olması, bazı filozof portrelerinin İslâm inanç dünyası ile bağdaştırılamaması gibi nedenlerden dolayı felsefenin tamamına olmasa da belli bir bölümüne karşı olumsuz bir tavrın olduğunu söyledi.
Son olarak İslâm Felsefesinin bazı oryantalistlerin ifade ettikleri gibi taklit değil, aksine özgün bir felsefe olduğunu dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.
Konferans sonunda, Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Ayşe Nur TEKMEN, konuşmalarından dolayı Dr. Öğretim Üyesi Fegani BEYLER’e ve ayrıca böyle bir konferansın düzenlenmesinden dolayı Felsefe Bölümü’ne teşekkür ederek Dr. Öğretim Üyesi Fegani BEYLER’e plaket takdim etti.
- Dünya Felsefe Günü Konferansı Gerçekleştirildi
- Felsefe Konferansları-III Etkinliği Gerçekleştirildi
- I. Uluslararası Kapadokya Felsefe ve Sosyal Bilimler Kongresi (CAPASS2019)
- Prof. Dr. Taşkıner Ketenci “Akıl, Hoşgörü ve Mucize Üzerine: Aydınlanmayı Yeniden Düşünmek" Üzerine Konferans Verdi
- “İnsana Felsefeyle Bakmak” Konulu Konferans
- “Geçmişten Günümüze Türk-İslâm Dünyasında Felsefe: Genel Bir Bakış” Konulu Konferans
- Felsefe Bölümü Kaynaşma Yemeği'nde Buluştu